8 דרכים לחזק את מערכת החיסון באופן טבעי לקראת עונת מחלות החורף
האם ניתן לתגבר את מערכת החיסון באופן טבעי?

הקדמה
כאשר עונת השפעת מתקרבת, חשוב לנקוט באמצעים יזומים כדי להגן על הבריאות שלנו ולחזק את מערכת החיסון. בעוד שחיסונים יכולים להיות בחירה טובה עבור אוכלוסיות מוחלשות חיסונית, ישנן גם דרכים טבעיות לחזק את מנגנוני ההגנה הטבעיים שלנו.
אשתף כאן שכל חיי הייתי ילד (וגם לאחר מכן כנער ומבוגר צעיר) שנחשב "חלש" חיסונית. כל עונת חורף הייתי חייב לחטוף מספר פעמים שפעת ודלקות גרון ברמות חומרה כאלה ואחרות, ולא מעט פעמים הייתי נזקק לאנטיביוטיקה בשל הסתבכות של השפעת. אני עדיין זוכר את מבט החמלה וחוסר האונים של הוריי עליהם השלום, כשידעו שהנה אוטוטו הילד עומד להיות חולה :-)
כל זה השתנה ברגע שגיליתי את עולם הצמחים והטבע, וזכיתי גם להכניס את ילדיי לעולם הזה מגיל צעיר. היום גם אחרי שגדלו, צמחים ותוספים הם הבחירה הטבעית והמיידית שלהם לכל המצבים שהגוף זקוק לעזרה קטנה כדי להתגבר.
במאמר זה אשתף אתכם ב-8 דרכים טיפים ואסטרטגיות שיכולים לעזור לכם לפתח עמידות טובה יותר בעונת השפעת ולמנוע הסתבכויות מיותרות.
כרגיל ברפואה הוליסטית וברפואה קונבנציונלית המניעה היא התרופה הטובה ביותר ולכן החלק הראשון של המאמר יתייחס לאמצעים מניעתיים פשוטים ונגישים מאוד שכל אחד יכול ואף מומלץ שיאמץ החל משינויים באורח החיים ועד להתאמות תזונתיות.
בחלק השני נתמקד על מצבים שבהם כבר חליתם ומה ניתן לעשות.
אז תמשיכו לקרוא ולגלות את כוחה של רפואה הוליסטית בשמירה על הבריאות שלכם במהלך עונת השפעת.
מניעה : 8 דרכים טבעיות לחזק את הגוף שלכם
1. הקפידו על שינה מספיקה
לא מעט אנשים כבר יודעים שקיים קשר הדוק מאוד בין שינה ועמידות מערכת החיסון.
למעשה, מחקרים הראו ששינה לא מספקת (פחות מ- 6 שעות) או באיכות ירודה קשורה לרגישות גבוהה יותר למחלות חורף.
קשר זה ברור עוד יותר לאנשים שכבר חולים ולכן ירגישו באופן טבעי צורך לישון יותר בזמן המחלה כדי לעזור למערכת החיסון להתגבר על הווירוסים.
באופן כללי וכאמצעי מניעה, מבוגרים צריכים לשאוף לישון 7 שעות או יותר בכל לילה, בעוד שבני נוער צריכים 8-10 שעות וילדים ותינוקות צעירים אף יותר (עד 14 שעות).
קיימות דרכים רבות לשפר את איכות וכמות השינה שלכם אם אתם מתקשים ליישם הרגלי שינה טובים. אחת מהן היא לנסות להגביל את זמן המסך (פלפונים, טבלטים, מחשב...) ללפחות שעה לפני השינה, מכיוון שהאור הכחול הנפלט ממכשירים אלה, עלול לשבש את השעון הביולוגי ומחזור השינה הטבעי של הגוף שלכם.
עצות אחרות להיגיינת שינה כוללות שינה בחדר חשוך לחלוטין או שימוש במסכת שינה, להקפיד לגשת לשינה באותה שעה בכל לילה, ולדאוג לבצע פעילות גופנית באופן קבוע.
אם כל אלו לא עזרו אני ממליץ להתייעץ עם נטורופת שיידע להתאים לכם פתרונות טבעיים (צמחים, תוספים, שמנים אתרים...) לשפר את השינה שלכם.
2. תוכלו יותר מזונות מלאים
כנטורופת ויועץ תזונה, אני ממליץ תמיד למטופלים שלי להקפיד על צריכה של מזונות מלאים / טבעיים (ולא מעובדים/מתועשים) כגון: פירות, ירקות, אגוזים, זרעים וקטניות שכולם עשירים ברכיבי מזון חיוניים, ויטמינים (ויטמין C למשל) ונוגדי חמצון מעולים שיקנו לכם יתרון יחסי נגד מזהמים חיצוניים.
כמו כן הסיבים התזונתיים שנמצאים בתוך המזונות האלה ישמשו כמזון לחיידקי המעי הטובים שלכם שהם חלק אינטגרלי ממערכת החיסון , ובכך יחזקו אותם כדי שהם יוכלו לחזק אתכם.
3. תצרכו יותר שומנים בריאים
למרות הפחד הקיים בקרב אוכלוסיות רבות בעלום בעיקר בשנות ה-80-90 לגבי צריכת שומנים, אני כאן להגיד לכם שלא כל שומן הוא רע ומזיק לבריאות.
למעשה ההפך הוא הנכון!
קיימות חומצות שומן בלתי רוויות שהן חיוניות לבריאות שלנו ובעלות יתרונות רבים שאפרט במאמר אחר.
בהקשר של מערכת החיסון, חומצות שומן מסוג אומגה 3, 9 כגון אלה המצויים בשמן זית, זרעי צ'יה, אגוזי מלך ודג סלמון יכולות להגביר את התגובה החיסונית שלכם כנגד מזהמים חיצוניים על ידי הורדת רמות דלקתיות לא מאוזנות בגוף.
אז בתקופות כאלה תקפידו קצת יותר על צריכת רכיבי מזון אלו בתפריט היומי שלכם. גם תהנו מהטעמים המדהימים שלהם וגם תגנו יותר על הגוף שלכם.
4. תוסיפו לתזונה שלכם פרוביוטיקה
רבות נכתב על פרוביוטיקה – אותם חיידקים הטובים במעי שלנו – שמהווים עמוד שדרה חזק של מערכת החיסון שלנו. ניתן להוסיף את אותם חיידקים חרוצים דרך תזונה.
למשל, מזונות מוחמצים (עדיף לחמוצים ביתיים או כאלה שאורגניים) הם לא רק טעימים, אלא גם מכילים חיידקים פרוביוטיים.
אבל לא רק. תוסיפו לתפריט שלכם יוגורטים מסוג BIO, במיוחד יוגורט יווני שגם מכיל אחוזי שומן גבוהים (המלצה קודמת) וגם חיידקים פרוביוטיים מעולים, כרוב כבוש, קימצ'י (ירקות חמוצים קוראני), גבינת כפיר, נטו (פולי סויה מוחמצים)...
רק להמחיש עד כמה נושא המזון המוחמץ חשוב למערכת החיסון שלנו – מחקר שנעשה עם ילדים במשך 3 חודשים רגישים של חורף, הראה שאלה שצרכו רק 70 מ"ל של כפיר חוו 20% פחות מחלות וירליות מאלה שלא צרכו.
לאלה שמתקשים עם צריכת חמוצים למיניהם, ניתן ליטול תוספים פרוביוטיים ייעודיים למטרות אלה. חשוב להבין שכדאי להתייעץ עם נטורופת לגבי סוג הפרוביוטיקה המתאימה לצרכים שלכם ואופן הנטילה האופטימלי.
לצרכי חיזוק מערכת החיסון נגד זיהומי עונות החורף, מחקרים הראו שצריכת פרוביוטיקה המכילה Bifidobacterium Animalis הניבה תוצאות טובות יותר של מערכת החיסון והפחתת רמות הווירוסים בנוזל הרירית שבאזור הסינוסים והאף.
5. תגבילו צריכת סוכר
לא אפריז בכתבי שצריכת סוכר גבוהה היא אחד המקורות הגדולים ביותר לתחלואה רבה ומגוונת בחברה המודרנית, ואולי הגדול מכולם! על נושא צריכת סוכר והנזקים הבריאותיים שהיא מביאה איתה אפרט בבלוג עתידי.
בהקשר שלנו חשוב רק להגיד שסוכר ופחמימות פשוטות (לא מורכבות/מלאות) מגבירים את הסיכון לעודף משקל ואף להשמנה מורבידית (קטלנית). אלה מצידם מחלישים את מערכת החיסון בצורה ממשית, ומגבירים בין היתר את התגובות הדלקתיות בגוף.
במיוחד בתקופה של עונת החורף תנסו להגבית את צריכת הסוכר שלכם לרמה של פחות מה 3% מסך הקלוריות היומיות. למשל לאדם הצורך בממוצע 2000 קלוריות ביום, מומלץ לצרוך פחות מ 20 ג' ביום של סוכר או פחמימות פשוטת (קמח לבן, מאפים...).
6. תקפידו על פעילות גופנית מתונה
כידוע לכולם, פעילות גופנית היא מרכיב אינטגרלי של אורח חיים בריא.
עם זאת, ידוע גם שאימונים בעצימות גבוהה יכולים לזמן מה להכביד על מערכת החיסון ולהקשות עליה.
במחקרים נמצא שאימונים בעצימות בינונית מגבירים את תפקוד מערכת החיסון וגם מפחיתים דלקתיות בגוף.
ולכן, בעונת השפעות כשמערכת החיסון שלנו חווה מתקפות מוגברות של וירוסים עונתיים, רצוי להפחית מעט בעצימות האימונים ולבצע בעיקר אימונים בעצימות בינונית, כגון הליכה מהיר, רכיבה רגועה על אופניים, שחייה מתונה...
7. תקפידו על שתיית נוזלים מספקת
גם כאן מדובר על המלצה קבועה בכל ההמלצות לאורח חיים בריא.
מה שחושב בהקשר שלנו, זה לדעת שחוסר שתייה מספקת יכולה לפגוע ביכולות הגוף, מערכת העיכול, ומערכות הפינוי של הגוף (כליות, כבד...), דבר שיכול להפחית את העמידות החיסונית שלנו מול תחלואה הנגרמת ממזהמים חיצוניים.
בעונת החורף ניתן להרוויח כפליים משתיית נוזלים על ידי אימוץ שתיית חליטת צמחים מחממים ומזרימי דם שגם יחזקו את מערכת החיסון שלנו, יחממו אותנו, אבל גם ישמרו אותנו ברוויה של נוזלים בגוף.
ניתן למצוא במרכולים שפע של חליטות צמחים מוכנות: קמומיל, נענע, קינמון, ג'ינג'ר, סמבוק שחור... שיתאימו בול לצרכים אלה.
8. תפחיתו רמות הסטרס שלכם
נושא הסטרס והשפעותיו השליליות הרבות על מערכות הגוף שלנו ידוע ואף תואר בהרחבה בכתבות אחרות.
נזכיר רק שסטרס כרוני (מתמשך) מגביר משמעותית רמות הדלקתיות בגוף וגורם לחוסר איזון בתאי מערכת החיסון שלנו.
חשוב גם בתקופת החורף להמשיך בשילוב של שגרת מדיטציות שונות, דמיון מודרך ואף בביקור אצל מטפל מוסמך.
אם כבר חליתם, מה עושים?
קיימים שלל תוספים, ויטמינים וצמחים שמוכחים כמחזקים את תפקוד מערכת החיסון ואף נלחמים ישירות במזהמים החיצוניים. מצד שני קיימים לא מעד מוצרים עם הבטחות סרק ולכן חשוב לברר היטב לפני שרוכשים מוצר כלשהו וכמובן ניתן להתייעץ עם נטורופת.
בנוסף, נטורופת מטפל בצמחים יכול גם להרכיב לכם פורמולת צמחים שתעזור במקרה של התקררות ונזלת ואשר יכולה לקצר את אורכה ועצימותה של המחלה.
מעבר לכך, ישנם מספר תוספים שידועים בתרומתם לבריאות הכללית של מערכת החיסון ואזכיר רק חלק מהם:
- ויטמין C - קיימים ממצאים שונים ולצערי לפעמים סותרים לגבי יעילותו של ויטמין זה לטיפול וחיזוק מערכת החיסון. עם זאת אני מהאנשים שמאמינים בויטמין זה שהוא אגב אחד החומרים האנטי ויראלים החזקים שיש. גם כאן קיימים סוגים שונים של ויטמין C אבל אין שום יתרון לרכוש תוספים יקרי ערך שכן אם אין לכם רגישות מיוחדת לויטמין זה הכי פשוט וטוב לקנות הכי זול שיש. לפני מחלה מספיק ליטול 1000 מ"ג ביום עם ארוחה. במצב של מחלה, ניתן להגביר לשתי כמוסות ביום של 1000 מג כל אחד.
- ויטמין D - מחקרים הראו שאנשים שסובלים מחוסרים בויטמין זה (כמו חלק גדול מאוד של אוכלוסיות מדינת ישראל), בעלי נטייה גדולה יותר לחלות. ולכן לאנשים שנמצאים בחוסר, אני מאוד ממליץ לקחת תוסף ויטמין D. ניתן להתייעץ עם המטפל או רופא משפחה שלכם לגבי המינון המומלץ בהתאם לבדיקות הדם.
- אבץ – זהו מינרל חיוני ביותר לתפקוד מערכות רבות בגוף, לרבות תפקוד תקין של מערכת החיסון. מומלץ לצרוך 50 מג' ליום מסוג אבץ פיקולינט. במצב של מחלה קיימת, ניתן להגביר למינון של 75 מג' ליום למשך שבוע ימים.
- שום – מחקרים הראו שנטילת תוסף שום במשך 3 חודשים, הפחית אצל משתתפי המחקר היארעות מופחת של שפעות והתקררויות בשיעור של 30% לעומת אנשים אחרים.
- עולם הצמחים – אני מאוד ממליץ על סירופים ותוספים מבוססי אכינצאה וסמבוק שחור. אלה 2 הצמחים עם היכולות המוכחות ביותר לטיפול בהתקררויות ושפעת. כאמור בתחילת הכתבה, הילדים שלי רגילים לשני הצמחים האלה מגיל 0 וממהרים לבקש אותם כבר כשהם מרגישים את הסימנים הראשונים של התקררות.
אם יש לכם תגובה/שאלה ניתן לרשום אותה למטה באיזור התגובות ואשמח לענות.
לכל שאלה או התייעצות פרטנית ניתן לפנות אליי דרך עמוד צור קשר או פנייה דרך ווטסאפ.
וישיהיה לכולנו חורף חם ונעים :-)