צריכת קפה: ברכה או קללה?
לשתות קפה? כן? לא? למה? איזה?... כל התשובות כאן

מי לא אוהב את הריח של אספרסו טרי או קפה טורקי/שחור שמוזגים על הבוקר?
איך הארומה שלו עולה לקולטני המוח שלנו ומיד יוצרים לנו תחושות טובות ומרוממות של הנאה... המממ
קפה הוא אחד המשקאות הכי נצרך בעולם (אחרי מים) מזה מאות שנים.
אבל צריכת קפה לעיתים קרובות היא נושא השנוי במחלוקת ומרוב דעות חלוקות מכל כיוון, אנשים לרוב מבולבלים לגבי הנקטר הזה.
חלקכם אולי ויתרתם כבר על התענוג במחשבה להטיב עם הבריאות שלהם.
חלק אחר הפחיתו צריכת הקפה בצורה משמעותית...
ואחרים ממשיכים לשתות אבל עם רגשות מהולות באשמה ואי וודאות.
כך או כך הגיע זמן לעשות סדר בכל זה :-)
העמדה שלי לגבי הנושא כמעט תמיד מפתיעה את המטופלים שלי, והיא שלא רק שאפשר להנות מהספל קפה שלנו בצורה מלאה, אלא שאפילו מומלץ :-)
לצריכת קפה יש יתרונות בריאותיים מובהקים ואפרט אותם כאן בליווי עובדות מחקריות כדי שההחלטה שלכם (תהיה אשר תהיה), תהיה מבוססת על עובדות ולא שמועות ורעשי רקע.
כמו כן אוסיף גם המלצות לאיזה סוגי קפה מומלץ לצרוך כדי לקטוף את היתרונות האלה.
האמת היא שאותי זה לא ממש הפתיע כשאחרי קריאת אינספור מחקרים הגעתי למסקנות האלה. אם חושבים על זה קצת יותר לעומק, בסופו (ובתחילתו) של התהליך, קפה הוא לפני הכל צמח (!), וכוס קפה הוא למעשה סוג של חליטה של הצמח הזה! אז ברור שבתור מטפל בפיטותרפיה (רפואת צמחים) אחשוב דברים טובים על קפה.
אפרט 9 סיבות מגובות מחקרים למה קפה מועיל לבריאות שלנו ובסוף המאמר אציין אמצעי זהירות ומגבלות ידועות עבור חלק מהאוכלוסייה:
1. פולי הפקה עשירים מאוד בנוטריינטים ורכיבים תזונתיים המכילים שלל ויטמיני B (B3, B5, B2…), מגנזיום, פוטסיום.
2. קפה מכיל גם כמות לא מבוטלת של פוליפנולים שהם נוגדי חמצון חזקים המונעים הזדקנות מואצת של העור ותאים אחרים בגוף שלנו בעקבות חמצון סביבתי.
3. צריכת קפה משפרת רמות אנרגיה שלנו בזכות הקפאין שהוא מכיל, וגם משפרת תפקודים שונים של המוח והקוגניציה שלנו (זיכרון, זמן תגובה, ערנות, מצב רוח...).
4. מחקרים רבים הראו שצריכת קפה ממריצה קצב חילוף החומרים שלנו (ניתן לקרוא על הנושא במאמר אחר ייעודי לנושא זה כאן בבלוג הבריאות), ובכך מסייע בשריפת שומנים.
5. רבים כבר יודעים שקפה משפר ביצועים ספורטיביים – צריכה כוס קפה לפני פעילות גופנים, מגבירה רמת האדרנלין בתאים שלנו דבר המכין ומשפעל אותנו לפעילות מאומצת.
6. מחקרים מסוימים מראים שלאנשים ששותים קפה יש פחות סיכון לחלות בדמנציה או אלצהיימר, ו-60% פחות סיכון לפתח מחלת פרקינסון!
7. למרות מה שהיה נהוג לחשוב בעבר בקהילה המדעית, היום יש מספיק מחקרים שמראים כי לאנשים שצורכים קפה בצורה שותפת יש 20% פחות סיכון ללקוט בשבץ לב!
8. צריכת קפה יכולה לסייע בהפחתת מצבי דיכאון
9. מסיבות שעדיין לא לגמרי ברורות, מחקרים תצפיתיים רבים מראים שלאנשים שצורכים קפה יש פחות סיכון למות מכל סיבה שהיא מאשר אנשים שלא שותים קפה כלל! (מדובר על 20% פחות סיכון אצל גברים ו- 26% פחות אצל נשים).
אזהרות
מתי בכל זאת צריך להיזהר:
- באופן כללי אני ממליץ להתייעץ עם רופא לפני שאתם משנים את הרגלי הצריכה שלכם.
- כמובן שלאנשים עם בעיות רפואיות כלשהן, כדאי להתייעץ עם רופא מטפל לגבי שתיית קפה והשפעה על מצבכים ו/או על התרופות שאתם נוטלים.
- אנשים עם נטייה ל, או מחלת יתר לחץ דם גבוה קיימת, הפרעות לב שונות...
- אנשים עם רגישות לקפה או לרכיבים שלו
- נשים בהריון - מומלץ להימנע מצריכת קפה למשך כל תקופת הריון
- אנשים עם הפרעות שינה:
לקפאין בקפה יש זמן פירוק מאוד איטי בכבד ולכן לאנשים שמתקשים להירדם בלילה או בעלי יקיצות באמצע הלילה, מומלץ להפסיק צריכת קפה החל משעה 12:00 בצהריים ולבחון האם המצב שלהם משתפר או להפחית כמות הספלים שהם צורכים במהלך הבוקר.
סוגי הקפה המומלצים
קיימים כל מיני דרכים להנות מקפה: קפה נמס, טחון ישראלי, אספרסו, אמריקנו, הפוך, נטול קופאין... אז מה עדיף מבחינה בריאותית?
כלל האצבע צריך להיות לצרוך את הקפה כמה שיותר קרוב למקור ואחרי כמה שפחות עיבודים.
אז לפי זה, קפה שחור ואספרסו הם הכי נכונים לנו כדי להנות מהערכים הבריאותיים שלהם, עם יתרון קטן לקפה טחון ישראלי.
לעומת זאת, קפה נמס לסוגיו עובר כל כך הרבה תהליכי עיבוד שלא בטוח שניתן לקרא לזה עדיין "קפה" ובשל כך מאבד את רוב אם לא כל היתרונות שלו. אני ממליץ להימנע.
סיכום
איזה נפלא שגיליתם שלא כל דבר שטעים וכיף אסור לנו 😊
אז אם אתם לא משתייכים לאחת הקבוצות שברשימת האזהרות, ניתן להנות מספל אחד של קפה ליום (ואף יותר) ולדעת שביחד עם ההנאה המזוקקת שתקבלו, אתם גם תעשו טוב לבריאותכם.
אני אָלְבֶּר מסודות אברהם, נטורופת ומטפל ברפואה טבעית ואנרגטית.